— door Frederik

De kunst van subtiele verjonging

Wat zijn fillers?

In de wereld van esthetische behandelingen is er de laatste jaren een opvallende toename geweest in de populariteit van fillers. Deze injecteerbare stoffen, vaak op basis van hyaluronzuur, bieden een snelle en effectieve manier om tekenen van veroudering te verminderen en gezichtskenmerken te verfraaien. Daarnaast zal een verouderde huid steeds moeilijker vocht vasthouden. Fillers op basis van hyaluronzuur vullen de huid terug aan. Hierdoor herstelt het volume en zal de huid er  terug gladder en jeugdiger uit gaan zien. In deze zoektocht naar jeugdigheid is het echt van groot belang om de subtiliteit van fillers te benadrukken, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Authentieke schoonheid, geen karikatuur

Een van de belangrijkste misvattingen over fillers is dat ze altijd tot opvallende en overdreven resultaten leiden. In werkelijkheid is de ware kunst van filler-gebruik te vinden in het creëren van een subtiele verjonging die de natuurlijke schoonheid van de persoon behoudt. Het doel is niet om een karikatuur te maken van de cliënt, maar om hun unieke kenmerken te verbeteren met respect voor hun eigenheid.

Gender-neutrale esthetiek

Fillers worden niet langer beschouwd als exclusief voor vrouwen. Steeds meer mannen zoeken ook naar niet-chirurgische manieren om tekenen van veroudering te verminderen en hun uiterlijk te verfijnen. Het subtiele gebruik van fillers kan bij mannen helpen om een jeugdigere uitstraling te behouden zonder afbreuk te doen aan hun mannelijkheid. De sleutel is om een aanpak te hanteren die de unieke gezichtskenmerken van mannen respecteert en verbetert.

Het belang van een goed advies

Een cruciale stap in het proces van fillers is een grondige consultatie tussen de cliënt en de arts. Hier moet de nadruk liggen op het begrijpen van de specifieke zorgen en doelen van de cliënt. Het is essentieel om realistische verwachtingen te creëren en de cliënt te verzekeren dat subtiliteit de leidraad zal zijn bij het toepassen van de behandeling.

Subtiliteit als kunst

Subtiliteit in het gebruik van fillers is als een kunstvorm. Het vereist nauwkeurigheid, ervaring en een diepgaand begrip van gezichtsverhoudingen. Door het minimaliseren van opzichtige veranderingen wordt het mogelijk om de tekenen van veroudering te verminderen zonder het verlies van natuurlijke expressie. Het doel is om een verjongd uiterlijk te creëren dat nog steeds trouw blijft aan de individuele esthetiek van de persoon.

Natuurlijke expressie handhaven

Een van de grootste zorgen bij het gebruik van fillers is het behoud van natuurlijke expressie. Subtiele fillers mogen het vermogen van het gezicht om emoties uit te drukken niet beperken. De behandelaar moet een holistische benadering hanteren, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met rimpels en lijnen, maar ook met de manier waarop het gezicht beweegt.

Waar kan je allemaal fillers laten injecteren?

 • Lipfillers: zowel voor contour als volume
 • Vermindering van rimpels.
 • Volumeherstel
 • Donkere kringen en holtes onder de ogen. (traangootfiller)
 • Kin
 • Wangen
 • Kaaklijn
 • ...

Hoe verloopt een behandeling met fillers doorgaans?

Je persoonlijke wensen en mogelijkheden worden eerst uitvoerig besproken tijdens een adviesgesprek met je arts. Bij aanvang moet je weten dat vrijwel alle fillers reeds een lokale verdoving bevatten die ook het eventuele ongemak tijdens de behandeling minimaliseert. Een behandeling wordt ook steeds uitgevoerd met fijne naalden of microcanules.
De behandeling duurt slechts enkele minuten, afhankelijk van het aantal benodigde injecties.
Je kan direct nadien ook meteen weer aan de slag.
Roodheid, een blauw plekje en wat zwelling zijn frequent voorkomende zaken na de behandeling, maar deze lossen meestal binnen 24 tot 48 uur op.

Meer info over de mogelijke compliacties lees je hier en hier

Verschillende soorten fillers

 1. Hyaluronzuur:

  • Bron: Natuurlijk aanwezig in het menselijk lichaam, vooral in de huid, gewrichtsvloeistof en ogen.
  • Functie in esthetische behandelingen: Hyaluronzuur wordt veel gebruikt als "vulmiddel" in dermale fillers. Het heeft het vermogen om water vast te houden, wat helpt bij het hydrateren en volumineuzer maken van de huid en het wordt vaak gebruikt om rimpels en fijne lijntjes op te vullen, lippen te vergroten en gezichtscontouren te verbeteren.
  • Natuurlijk afbraakproces: Hyaluronzuur wordt geleidelijk door het lichaam afgebroken en geabsorbeerd, wat betekent dat de resultaten niet permanent zijn. De duurzaamheid van hyaluronzuur fillers varieert, maar ze kunnen over het algemeen enkele maanden tot meer dan een jaar aanhouden.
 2. Calciumhydroxylapatiet:

  • Bron: Afgeleid van calcium en fosfaat, vergelijkbaar met mineralen die van nature in botten aanwezig zijn.
  • Functie in esthetische behandelingen: Wordt gebruikt als een dermaal vulmiddel om diepere rimpels en plooien aan te pakken, evenals om volume toe te voegen aan bepaalde delen van het gezicht. Het wordt vaak gebruikt voor langdurigere resultaten dan hyaluronzuur.
  • Natuurlijk afbraakproces: Calciumhydroxylapatiet is biocompatibel en biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat je lichaam het product op natuurlijke wijze kan afbreken. De resultaten kunnen meerdere maanden tot meer dan een 1,5 jaar aanhouden. Het is wel belangrijk op te merken dat het ook niet permanent is.
 3. Melkzuur:

  • Bron: In esthetische behandelingen wordt vaak gebruikgemaakt van poly-L-lactide, een synthetisch melkzuur dat biocompatibel is.
  • Functie in esthetische behandelingen: Wordt gebruikt voor de stimulatie van collageenproductie. In plaats van direct volume toe te voegen, stimuleert melkzuur de natuurlijke productie van collageen in de huid, wat na verloop van tijd de stevigheid en elasticiteit verbetert. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling van volumeverlies en huidverslapping.
  • Natuurlijk afbraakproces: Melkzuurfillers stimuleren collageenproductie en breken niet af zoals hyaluronzuur. De resultaten ontwikkelen zich geleidelijk over meerdere maanden en zijn vaak langduriger zichtbaar.

Elk van deze stoffen heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen in de esthetische geneeskunde. De keuze tussen hyaluronzuur, calciumhydroxylapatiet, en melkzuur hangt af van de specifieke behoeften van de patiënt en het gewenste resultaat. Het is altijd belangrijk om een gekwalificeerde arts te raadplegen voor een individueel advies op basis van de gezondheid en doelen van de patiënt.

Conclusie

Fillers hebben de potentie om iemands zelfvertrouwen te vergroten en de tekenen van veroudering te verminderen zonder drastische veranderingen. De subtiliteit van fillers is een essentieel aspect van moderne esthetische behandelingen, en het is belangrijk dat zowel mannen als vrouwen begrijpen dat deze procedures niet bedoeld zijn om een 'nieuw gezicht' te creëren, maar eerder om het beste uit hun eigen schoonheid naar voren te brengen. De kunst van subtiele verjonging begint met een goed begrip van individuele kenmerken en het streven naar een natuurlijk resultaat dat de tijd trotseert.

Graag nog meer info of een vrijblijvend advies ?  www.lightfallsclinic.be 

Nood aan persoonlijk advies? Contacteer ons

Boek nu online