— door Chris

Alles wat je moet weten over botox

Wat is botox?

In de late jaren 1970 werd b o t o x , afgeleid van het neurotoxische eiwit geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum, voor het eerst toegepast om spierspasmen te behandelen. Tijdens die periode werd ontdekt dat het eiwit, botulineumtoxine type A, ook doeltreffend was bij het verminderen van rimpels. In de jaren 80 verkreeg het eiwit uiteindelijk goedkeuring van de Food and Drug Administration (FDA) voor cosmetische toepassingen. Gebruik van botox leidt tot een gladdere huid, vooral op plekken waar dynamische rimpels ontstaan door herhaalde spierbewegingen.

Meer over de geschiedenis van botox (leuke sidenote: daar zat ook een Belgisch professor voor iets tussen).

De in België meest gebruikte A-merken vandaag zijn Botox, AzzalureBocouture.

Toepassingen van Botox

  1. Rimpelvermindering: botox is voornamelijk bekend om het verzachten van expressierimpels in het gelaat (Zoals fronslijnen, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels). Maar het kan ook worden gebruikt voor een niet-chirurgische wenkbrauwlift (browlift), traptox (botox in de trapeziusspier), Barbie b o t o x, lipflip, gummy smile, face slimming,... 

  2. Medische Toepassingen: Naast cosmetische doeleinden wordt botox succesvol gebruikt voor de behandeling van tal van medische aandoeningen, waaronder chronische migraine, overmatig zweten (hyperhidrose) onder de oksels, voeten, handpalmen, spierspasmen, bepaalde vormen van incontinentie, neurologische toepassingen, tandknarsen en klemmen,...

"Volledig" overzicht

FAQ

Verschil met fillers:

Terwijl botox zich richt op spiersamentrekkingen, dienen fillers om volume toe te voegen aan specifieke delen van het gelaat. Fillers, vaak gemaakt van hyaluronzuur, collageen of andere materialen, vullen (diepe) rimpels op, herstellen verloren volume en verbeteren de gezichtscontouren.

Alternatieven voor botox:

  1. Fillers: voor rimpelvermindering en het herstellen van verloren volume.
  2. Lasertherapie: voor het verbeteren van huidtextuur en het verminderen van fijne lijntjes door de stimulatie van collageenproductie.
  3. Chemische peelings: om de bovenste huidlagen te vernieuwen en te verjongen.
  4. Morpheus 8: radiofrequentie en microneedling
  5. ...

Hoeveel kost botox?

De kosten variëren op basis van de gebruikte hoeveelheid en de ervaring van de behandelaar. Reken toch op ongeveer 160 tot 400 euro per behandeling. En vergeet zeker niet: goedkoop is zeker niet beterkoop.

Hoelang blijft botox?

Het effect is altijd tijdelijk, variërend tussen 3 en 6 maanden. Reguliere herhaling van de behandeling is dan ook vereist om resultaten te behouden.

Veiligheid en mogelijke complicaties:

Botox wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer toegediend door een ervaren professional. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn: tijdelijke roodheid, zwelling en blauwe plekken op de injectieplaats. Hangende oogleden, druk op het voorhoofd, hoofdpijn of ongelijke wenkbrauwen zijn uiterst zeldzaam en steeds van voorbijgaande aard. Voor de liefhebbers van wetenschappelijke literatuur: The whole truth about botulinum toxin – a review - Serious and Long-Term Adverse Events Associated with the Therapeutic and Cosmetic Use of Botulinum Toxin

Na botox-injecties:

Na de behandeling wordt aanbevolen enkele uren geen intensieve fysieke activiteiten te verrichten (ook geen sauna of hete douches) en liggen te vermijden. Zo voorkom je ongewenste verspreiding van botox. Voor optimale resultaten en het minimaliseren van bijwerkingen kan je arts adviseren om de eerste dagen na de behandeling meerdere malen per dag te fronsen of andere gezichtsuitdrukkingen te gebruiken. Het is cruciaal om gedurende 24-48 uur na de behandeling geen druk uit te oefenen op het behandelde gebied. Masseer het injectiegebied niet gedurende minstens 24 uur en breng geen make-up aan gedurende 6-8 uur na de behandeling, bij voorkeur tot de volgende ochtend.

Hoe verloopt een behandeling met botox:

(Spierontspannende)Botox- injecties worden met een fijne naald in de gezichtsspieren geïnjecteerd, blokkeren het signaal van de zenuw naar de spier en verminderen zo de samentrekking van de spier. De effecten beginnen na 2-8 dagen, met maximaal effect na 2 weken. Als je het gevoel hebt dat je na 2 weken wat extra nodig hebt, ben je steeds welkom voor een (inbegrepen) touch-up. Resultaten worden 3-6 maanden gehandhaafd terwijl het effect gestaag afneemt. Onze cliënten kiezen vaak voor herhaalbehandeling rond de 3-4 maanden.

De pijn is minimaal. U kunt een klein prikje voelen bij de injectie en tijdens het inspuiten kan een prikkend gevoel optreden dat binnen enkele seconden verdwijnt. De gehele procedure duurt ongeveer 5 minuten, maar met voorbereiding, foto's en het ondertekenen van documenten moet u rekenen op ongeveer 20-30 minuten.

Conclusie

 

Botox is een bijzonder effectieve (cosmetische) behandeling met veel diverse toepassingen. Het is echter van het grootste belang om deze altijd te laten uitvoeren door een ervaren professional (lees: (esthetisch) arts). Wees dan ook kritisch in je keuze van behandelaar en informeer je zeker goed over de mogelijke risico's. 

 

Meer info of vrijblijvend consult: Boek hier je afspraak

Nood aan persoonlijk advies? Contacteer ons

Boek nu online