Tijd voor Actie!
Al scrollend door de foto’s op mijn telefoon mijmer ik weg naar de voorbije vakantie en de ontelbare barbeques, wat was de zomer lang en heet. Intussen lig ik als een getrainde couch potato languit onder een dekentje en moet ik bekennen dat ik ‘s avonds de haard al heb aangestoken. Hopend dat de laatste nazomerprik nog even blijft duren, bereid ik me erop op voor dat het binnenkort weer tijd is om pompoenen uit te hollen en stoofpotjes te maken. Met de herfst en winterperiode in het vooruitzicht wordt het ook weer tijd om onze huidbehandelingen in te plannen. Als het goed is hebben we er deze zomer 7 potten zonnecrème doorgedraaid en elke dag liters water gedronken en is de schade beperkt. De kans is groot dat we hier en daar een steek hebben laten vallen want die zonnecrème smeren bovenop onze minutieus aangebrachte make-up leek toch net geen goed idee. Ik blijf wel in de schaduw, euh… Gevolg, net iets meer UV straling gehad dan de bedoeling was met eventueel zonneschade en fijne lijntjes als resultaat. NOT NICE!
Tijd dus om actie te ondernemen en die schade te herstellen! Waarom is het zo belangrijk om de meer invasieve huidbehandelingen in de herfst of winter te doen? De hoofdreden is omdat veel huidverbeterende behandelingen gericht zijn op het ‘gecontroleerd beschadigen’ van de huid waardoor ons afweersysteem gestimuleerd wordt en onze huid gaat vernieuwen. Een ‘beschadigde’ huid is veel ontvankelijker voor UV-licht. Maw als we met een net behandelde huid in de zon gaan lopen krijgen we een averechts effect, meer pigmentschade en diepere rimpels. Peelings gaan bijvoorbeeld de bovenste (dode) huidlagen wegnemen, je krijgt daardoor een veel frissere en gezondere look. Pigmentvlekken en onzuiverheden die aan de oppervlakte tevoorschijn kwamen worden vervaagd en kunnen zelf onzichtbaar worden. Keerzijde is dat de huid tijdelijk dunner is. UV en andere vrije radicalen kunnen nu makkelijker schade aanrichten. Gelukkig duurt dit niet heel lang (1 tot 4 weken afhankelijk van sterkte van de peeling). De herfst- en wintermaanden zijn dus ideaal om je huid een boost te geven met enkele peelings.
Het spreekt dan voor zich dat als je gaat overwinteren in Australië of een last minute naar de Fiji-eilanden wil boeken dat dit ook geen geschikte periode is om je huid te laten behandelen met een zware chemische peeling of de fraxel-laser. Niet alleen peelings of laserbehandelingen worden beter in de winter gedaan. Ook na microneedling of een plasmalift moet je huid herstellen, en dit lukt het beste zonder zonlicht. (en zonnebank natuurlijk, maar dat hoef ik niet meer te vermelden, toch?) Laserontharing kan je met de nieuwe lasers het hele jaar door doen. Toch moet je ook niet met je pasgelaserde benen op strand gaan liggen bakken, hyper- en hypopigmentatie zijn altijd een risico.
Wat het behandelen van spatadertjes betreft ben je zoiezo beter af in de winter. Of het nu gaat om laseren, ‘droogspuiten’ of operatief verwijderen van deze ontsierende dingen, achteraf heb je altijd een lange herstelperiode waarbij je elke vorm van UV moet mijden om geen bruine vlekken te krijgen. Bovendien moet je gedurende weken en soms zelfs maanden snikhete steunkousen dragen, tenzij je de meeste hippe influencer bent die elke trend kan lanceren, wil je deze misschien liever verbergen onder je winterkledij. Met het inplannen van je behandelingen moet je niet enkel rekening houden met een herstelperiode, het gros van de behandelingen moet je ook enkele keren herhalen alvorens een bevredigend resultaat te hebben. Vaak ben je in totaal toch enkele maanden bezig. En daar is de lente weer… Mijn kritische zelf vraagt zich wel af hoe het dan zit in pakweg Dubai, Californië of Australië? Daar worden al deze behandelingen aan de lopende band gedaan… klopt! En daar moeten ze dan ook extra opletten. Nu is het wel zo dat het dagelijks leven van de vaste inwoners zich voornamelijk binnen afspeelt in huizen, fitness- en kantoorruimtes met airco. Een huidbehandeling in Australië ondergaan is al helemaal op eigen risico. Aangezien het gat van de ozonlaag zich deels boven Australië bevindt komt de UV-straling daar dubbel zo hard aan. Niet verwonderlijk dus dat Australië het hoogste percentage huidkankers heeft wereldwijd. Toch even nadenken alvorens die peeling te boeken Down Under…
Niet enkel huidbehandelingen moeten nu ingepland worden, ook je cosmetica-gebruik moet weer even onder de loep worden genomen. Je winterhuidje heeft vaak heel andere noden dan je zomerversie. In de winter zorgen de lage temperaturen, de lage luchtvochtigheid, en de sterke, harde wind ervoor dat de natuurlijke lipiden van de huid sterk verlaagt worden. Als we daarna gaan schuilen in ons gezellig verwarmde huis verergeren we de zaken nog want daar is de luchtvochtigheid al helemaal een ramp. Onze natuurlijke lipidenlaag beschermt ons tegen uitdrogen, als deze beschadigd is wordt de huid droog en trekkerig. Een douche dan maar… door het warme water wordt er nog meer vocht uit onze huid onttrokken (door een proces dat osmose heet). Het lijkt een strijd tegen droge huid die we niet kunnen winnen. Met de juiste huidverzorging kom je al een heel eind.
Elke beauty-nerd weet het ‘Summer bodies are made in winter’. Om met strakke buikspieren en dito derrière te pronken op strand moet je ook niet beginnen trainen in juni. Hetzelfde geldt voor je huid. Trouwens, wie wil er niet het hele jaar door sprankelend uitzien? Geen tijd te verliezen dus. Wil je weten welke behandelingen en/of producten het meest geschikt zijn voor jou? Kom langs voor een gratis huidanalyse bij Lightfalls Clinic.
Meer nieuws?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Geen spam, promise.