— door Sara

Schoonheid binnenstebuiten

Misschien ken je er één; ze eet donuts als ontbijt, hamburger als lunch en pizza met liters wijn als avondmaal. Het woord sport komt niet voor in haar vocabulaire en ze gaat geregeld uit tot 5 uur ’s morgens. De volgende dag sleept ze haar perfect strakke lichaam uit bed, gooit haar glanzende haardos los en kijkt naar haar smetteloze spiegelbeeld. Damn, niet eens wallen onder haar ogen! Deze vrouwen zijn de benijdenswaardige uitzonderingen onder ons. Als gewone sterveling moet je al iets meer discipline en doorzettingsvermogen aan de dag leggen om er zo fabuleus voor te komen. Trouwens, ook heel wat topmodellen zijn niet afkomstig van één of ander gemuteerd superras, voor de meesten is het een fulltime job om er goed uit te zien. Zonder ambitie te hebben the next Gisèle Bundchen te worden, willen we toch allemaal graag de beste versie van onszelf zijn. Goed nieuws, met de juiste attitude geraken we al een heel eind ver!

Slaap je mooi

Onze huid is ons grootste en meest zichtbare orgaan, het is datgene waar iedereen naar kijkt, het wordt onderdeel van onze identiteit en iets waar we zorg voor moeten dragen dag na dag. Uitgerold is de totale oppervlakte van de huid van een volwassene – natuurlijk afhankelijk van de grootte van de mens- gemiddeld 1,7m2. Ze noemen de huid ook de spiegel van de ziel en van je gezondheid. Op je huid kan je soms letterlijk aflezen hoe het met je gaat. Eén van de dingen die je vrijwel meteen kan zien aan de huid zijn stress en vermoeidheid. Wie onder te veel druk leeft of lijdt aan slaaptekort zorgt ervoor dat de aanmaak van het stresshormoon cortisol de hoogte wordt ingejaagd. Dit kan leiden tot ontstekingen, zeker bij mensen die al aanleg hebben tot acné, psoriasis of allergieën. Meerdere ontstoken cellen in het lichaam verhogen de afbraak van collageen en hyaluronzuur, en dat zijn nu net de moleculen die de elasticiteit van je huid garanderen en je huid doen oplichten. Tijdens de diepe slaap wordt het vochtgehalte in ons lichaam en de beschadigde cellen hersteld, het lichaam wordt eveneens vrijgemaakt van toxines. Dus de huid van mensen die deze fases van diepe slaap weinig of nooit bereiken wordt ook niet opgeknapt. Donkere kringen, een droge huid en zichtbare rimpels zijn het resultaat. Kortom, wie minder slaapt is minder mooi.

Beweeg je mooi

Bij sporten denken we meestal aan fit worden, gewicht verliezen of verbeteren van de levenskwaliteit. Uiteraard is dit allemaal van toepassing, maar wist je dat sporten ook een enorme positieve invloed heeft op je huid? Bij lichaamsbeweging neemt de hartslag toe, daardoor verhogen we de bloedsomloop. We krijgen schonere bloedvaten en de levende lagen van de huid worden beter voorzien van zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen. Je huid zal ook meer natuurlijke oliën beginnen produceren. Een fantastische glow is de jouwe! Het is wel belangrijk om je huid na het sporten te reinigen. Je hebt zonet vuil, toxines en bacteriën uitgezweet en deze wil je zo snel mogelijk afwassen. Als je dit niet doet neem je het risico dat het gewoon weer in je poriën terugloopt, ik moet er geen tekeningetje bijmaken… Ondanks dat iedereen op zijn/haar eigen manier veroudert, verloopt het verouderingsproces van het gezicht ongeveer hetzelfde, deze vindt plaats op 3 niveaus; vorm van de schedel, hoeveelheid onderhuids volume en huidstructuur.

Botatrofie is een van de belangrijkste oorzaken voor verandering en veroudering van het gezicht. In de loop der tijd wordt de schedel letterlijk kleiner. Ook het onderhuids volume verandert bij het ouder worden, bindweefsel wordt minder stevig en het spierweefsel neemt af. Doordat de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid ‘te groot voor het gezicht’. Alles gaat een beetje hangen en rimpelen. Door geregeld aan lichaamsbeweging te doen, ook op latere leeftijd, worden de spieren gestimuleerd en het proces van botatrofie wordt enorm vertraagd. Maw, sporten kan je een facelift uitsparen!

Een ander, niet te onderschatten voordeel van sporten is dat je stresshormonen, waaronder bv cortisol, sneller en beter afvoert. Je voelt je veel relaxter en slaapt beter. Op die manier kom je eigenlijk terecht in een positieve vicieuze cirkel die je niets dan voordelen zal opleveren zowel mentaal als voor je lichaam en je huid.

Er bestaat werkelijk geen enkele reden om met je luie reet in de zetel te blijven hangen en je sportschoenen niet aan te trekken. Geen paniek, je hoeft niet meteen een marathon te gaan lopen om te genieten van al deze voordelen. Stap voor stap kan je op zoek gaan naar het bewegingsritme dat bij je past. Veel mensen weten niet meteen hoe ze hieraan moeten beginnen, een beetje hulp is welkom om die eerste drempel te overwinnen. Zelf werken we samen met enkele externe partners die hierin gespecialiseerd zijn, waaronder Leander Personal Training (LPT) . Met een zeer uitgebreid aanbod en heel veel ervaring kunnen ze zowel voor de beginnende als de doorwinterde sporter een uitdagende workout op maat in elkaar steken. Zowel individueel als in groep.

“Bij Leander Personal Training helpen we mensen om fysiek en mentaal te groeien in een warme en persoonlijke omgeving. Beweging is dé manier om je goed in je vel te voelen: je maakt meer gelukshormonen aan, je ziet er beter uit en je straalt van het zelfvertrouwen. Wij helpen jou om stapsgewijs meer gezonde gewoontes in je levensstijl in te bouwen. Zo krijg je de feelgood-vibe op automatische piloot. Geluk is authentiek en je omgeving bedankt je daar meteen voor met betere sociale interacties. En zo krijg je een feedback-loop waardoor je je voortdurend tiptop in je vel voelt. Om je goed te voelen en er goed uit te zien is aangepaste beweging dus een no-brainer.” Aldus Thomas Kumps, zaakvoerder bij LPT. Voor meer informatie kan je terecht op de website www.leanderpersonaltraining.be.

Nood aan persoonlijk advies? Contacteer ons

Boek nu online