— door Sara

Love your Face = Love your Fascia

Natuurlijke well-aging

15 maart 2020. Plots staat de wereld op z’n kop en sluit ook ons land z’n deuren vanwege een gek virus. Met man en macht zoekt de medische wereld naar een oplossing zodat wij weer op terrassen mogen zitten, onze opa’s en oma’s kunnen bezoeken en naar de kapper gaan.  Eind 2020 is het zover, het verlossende vaccin komt op de markt en wordt lustig in onze armen geprikt, of toch bij velen.

Met de komst van dat vaccin rees bij heel wat mensen de vraag: ‘willen we dit wel in ons lijf?’ ‘Wat wordt er ingespoten?’ Een verhit debat kwam op gang tussen wetenschappers en anti-vaccers. Ik wil me niet uitspreken over wie er in dat debat gelijk heeft, daar gaat het hier ook niet over. Er was in ieder geval een trend gezet,  er kwam een veel groter bewustzijn over wat we opnemen in ons lichaam, zowel qua voeding als qua verzorging en dergelijke.

Opvallend vaker kreeg ik de vraag wat de natuurlijke alternatieven zijn voor injectables waaronder bv botox en fillers.  Dit liep tegelijkertijd met mijn eigen persoonlijke zoektocht naar natuurlijke ‘well-aging’, een topic die me mateloos boeit en me dan ook moeilijk losliet 😉

Intussen zijn we 2 jaar verder en heb ik mij tot grote vreugde enorm kunnen verdiepen in dit onderwerp. Er is natuurlijk veel dat we al weten; genen spelen een rol, zonlicht is een absolute boosdoener en roken en alcohol gaan je ook geen leven lang fris en fruitig houden… Maar er is meer, vanuit welke hoek of welke geneeswijze dan ook, een zoektocht naar de wijsheid en kennis over huidveroudering leidt je altijd naar fascia.

Fascia wat?

Fascia wat? Fascia is de Latijnse benaming voor bindweefsel. Bindweefsel bevindt zich OVERAL in ons lichaam, het is dat wat alle elementen in ons lichaam verbindt. Het zit rondom spieren, botten en organen en vormt de schakel tussen beweeglijkheid en stabiliteit.

Lang heeft de Westerse geneeskunde bindweefsel wat genegeerd en stiefbroederlijk behandeld (al wat tijdens een operatie in de weg zat, werd gewoon weggesneden). Maar ook hier zijn ze tot besef gekomen dat bindweefsel enorm belangrijke functies heeft in ons lichaam, ‘voortschrijdende inzichten’, noemen ze dat dan diplomatisch.

Er bestaan verschillende soorten bindweefsel en deze bestaan dan uit verschillende soorten cellen en hebben verschillende functies. Zonder te veel technisch in detail te treden wil ik enkele algemene eigenschappen meegeven: Bindweefsel is een reactief weefsel dat communiceert met hersenen en organen, ze slaat stress en toxines op, niet alleen fysische toxines, maar ook mentale stressfactoren. (Als dit een beetje zweverig klinkt, dit is intussen ook wetenschappelijk bewezen…)

Chronische pijn die je niet kan terugbrengen naar een bepaald trauma of medische aandoening is vaak te wijten aan verkrampte fascia: alleen dit kan je niet zien op scans of in een bloedonderzoek, daarom wordt het vaak chronisch. Ook hier kan ik nog even over doorgaan, maar dan wijk ik te veel af van wat ik eigenlijk wil vertellen over natuurlijke well-aging.

De huid bestaat voornamelijk uit losmazig bindweefsel, dit bestaat dan weer voor 70% uit collageen. Bindweefsel heeft de eigenschap zich aan te passen aan de gevraagde belasting. Bv, een spier die vaker gebruikt wordt zal sterker worden, maar het tegenovergestelde gebeurt ook. Er is dagelijks afbraak van weefsel. Dit proces wordt versterkt wanneer het lichaam stress ervaart door geestelijke of lichamelijke overbelasting (ziekte, hormoonschommelingen, ongezonde levensstijl,…)

In het Engels zeggen ze ‘The body keeps the score’, Je lichaam onthoudt alles wat je doet, en voornamelijk het bindweefsel is het geheugen of de ‘afvalbak’ van het lichaam.

Met deze kennis kunnen we nu aan de slag. Een behandeling bij de osteopaat, fasciatherapeut of cranio-sacraal therapeut helpt bij pijnklachten, door (zachte) druk uit te oefenen op de verschillende lagen van het bindweefsel, ontspant het bindweefsel, laat het de toxines los en komt het lichaam weer in balans.

Well-aging

Wat heeft dit met well-aging te maken? Alles! Het gelaat, de hoofdhuid, nek en décolleté bevat enorm veel bindweefsel en zijn toevallig ook de plaatsen waar veel toxines  worden opgeslagen. Degeneratie van weefsel vindt plaats en huidveroudering versnelt. Door een bindweefselbehandeling van deze zones worden toxines vrij gegeven, je krijgt zowel fysiek als mentaal meer ruimte in je lichaam en je cellen kunnen zich weer gaan herstellen. Het is aan te raden om na een behandeling voldoende (warm) water te drinken zodat deze toxines ook effectief worden afgevoerd en zich niet gaan opstapelen elders in het lichaam.

Door een bindweefselmassage wordt er terug meer levensenergie naar je huid gestuurd (door bepaalde drukpunten aan te raken worden energiebanen vrij gemaakt en gaat alles weer beter stromen), dit stimuleert de fibroblasten om meer collageen en elastine aan te maken. Zo wordt het onderhuids bindweefsel soepeler, flexibeler, sterker en vitaler en dat is zichtbaar in uw huid.

Eén van de grote voordelen van een bindweefselbehandeling is dat het ook nog enorm ontspannend werkt, geen schurende apparaten of vervelende prikken.

Met een bindweefselbehandeling van gelaat en décolleté hebben we niet het warm water uitgevonden, integendeel! Dit is kennis die al duizenden jaren bestaat en in verschillende oude culturen en geneeskundes voorkwam. In Japan werd deze gezichtsmassage in de vijftiende eeuw verheven tot een ware kunstvorm ‘Kobido’, het was toen uitsluitend voor de keizerlijke familie en de Japanse elite. Kobido is een voorouder van Shiatsu (eveneens een oosterse techniek om te werken op het bindweefsel en de stroming in je lichaam).

Niet alleen met fascia-behandelingen kunnen we op een natuurlijke manier aan well-aging doen, ook de spiertonus kan je beïnvloeden. Het lichaam van een zestiger die veel heeft gesport, ziet er helemaal anders uit dan dat van een leeftijdsgenoot dat voornamelijk een zittend bestaan heeft gekend. Met Yoga-oefeningen specifiek voor het gelaat kun je ook heel mooie resultaten krijgen, herhaling, onderhoud en consequentie zijn wel key voor een goed resultaat. Inderdaad, Face Yoga is werkelijk een ding binnen natuurlijk well-aging! Tips en trick zijn in overvloed te vinden online, je maakt van je reinigingsritueel gewoon een iets meer uitgebreid zen moment, je zal zien dat ook je slaapkwaliteit enorm verbetert.

Eerlijk is eerlijk; wie een superstrak voorhoofd wenst en een spectaculair resultaat verwacht, gaat waarschijnlijk meer tevreden zijn met een welgemikte prik. Voor wie zijn eigen verouderingsproces wil aanvaarden maar wel zoveel mogelijk wil optimaliseren, kan een regelmatige bindweefselmassage en wat face yoga wonderen verrichten.

Ook voor wie kiest om de natuur een handje te helpen met een injectable of andere behandeling, is gebaat bij een bindweefselmassage, de voordelen zijn voor iedereen! (Let wel op dat er 2 tot 3 weken tijd moet zitten tussen een filler/botox behandeling en een bindweefselmassage)

Ik ben zelf heel erg trots op deze uitbreiding van behandelingen bij Lightfalls Clinic. We zijn niet over één nacht ijs gegaan, er is heel veel research, tijd en energie in gestoken om deze bindweefseltechnieken juist te kunnen integreren in onze bestaande behandelingen en om een compleet nieuwe behandeling te kunnen ontwikkelen: de 3D lift.

Wens je een afspraak te maken kan dit via de website of gewoon een mailtje sturen naar info@lightfallsclinic.be. Ook als je louter informatie wenst, ontvangen wij je met open armen!

Nood aan persoonlijk advies? Contacteer ons

Boek nu online