— door Laurine

Donkere kringen onder de ogen: oorzaken en tips

Iedereen heeft weleens last van donkere kringen onder de ogen. Meestal wordt gedacht dat deze veroorzaakt worden door te weinig slaap omdat ze je een vermoeide blik geven, maar donkere kringen hebben bijna altijd een andere oorzaak dan slaaptekort.

Erfelijkheid

De huid onder de ogen kan bij sommige mensen dunner zijn dan bij anderen. Dit heeft meestal een erfelijke oorzaak. Doordat deze huid dunner is, is de huid automatisch iets doorzichtiger en wordt de donkere kleur van de onderliggende bloedvaten duidelijker. Hierdoor worden donkere kringen onder de ogen gevormd. Wanneer iemand van nature een donkerdere huid heeft, is het mogelijk dat er zich meer pigment ophoopt rondom de ogen. Dit zal opnieuw zorgen voor een donkere verkleuring en heeft dus ook een erfelijke oorzaak. Een derde oorzaak is volumeverlies onder de ogen. Hierdoor vormt de schaduw voor de donkere kleur en de vermoeide blik. Wanneer dit op jonge leeftijd voorkomt, is dit meestal genetisch bepaald.

Allergieën

Wanneer er zich een allergische reactie voordoet gaat het lichaam de stof histamine aanmaken. Histamine zorgt er op zijn beurt voor dat de bloedvaten (bv. die onder de ogen) verwijden, wat resulteert in donkere kringen onder de ogen. Door het vrijkomen van histamine ontstaat vaak ook een zwelling rond de ogen. Dit kan ervoor zorgen dat er schaduwzones ontstaan en het gebied onder de ogen donker kleurt.

Slaaptekort

Als je niet elke dag last hebt van wallen en/of donkere kringen en deze enkel voorkomen in bepaalde periodes, dan zal de hoofdoorzaak hiervan hoogstwaarschijnlijk stress en vermoeidheid zijn. Een mens heeft gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig. Wanneer dit geregeld minder is zal dit ervoor zorgen dat de bloedvaten veel duidelijker zijn. Slaap is heel belangrijk voor onze huid. Het is het moment wanneer onze huid herstelt, vernieuwt en regenereert. Cel regeneratie gebeurt veel sneller ’s nachts, maar wanneer men een verstoorde of onvoldoende nachtrust krijgt stopt het regeneratie proces. Dit zorgt voor een vermoeide blik, en is bovendien nadelig voor de huid.

Ouder worden

Jammergenoeg zijn donkere kringen een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces. De huid verliest aan elasticiteit en stevigheid waardoor de huid stilaan inzakt en wat gaat hangen. Als gevolg hiervan krijg je schaduw onder de ogen wat zorgt voor donkere kringen. Door de huid met de vingers strakker te trekken controleer je of de donkere kringen wel degelijk het gevolg zijn van volumeverlies onder de ogen of door een kleurverschil in de huid. Wanneer het om volumeverlies gaat, zal de verkleuring fel verminderen wanneer de huid strakker getrokken wordt. Het is belangrijk dit te weten om de juiste behandeling te bepalen.

Oplossingen

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak van de donkere kringen is. Een huidanalyse en advies van een expert kunnen hierbij helpen. Van zodra de oorzaak van de donkere kringen gekend is kan de gepaste behandeling bepaald worden. Wanneer een ongezonde levensstijl de oorzaak van de donkere kringen is, ligt de oplossing voorhanden. Naast het aanpassen van de levensstijl zijn er nog enkele tips om donkere kringen (tijdelijk) te verminderen.

Gekoelde theezakjes: als je graag thee drinkt is dit een handige tip. Leg gebruikte theezakjes in de koelkast tot ze volledig afgekoeld zijn. Hierna +/- 10 minuten onder de ogen plaatsen en de donkere kringen zullen verminderen. Vooral zwarte thee en kamille thee zorgen ervoor dat de verkleuringen vertraagd.

Licht masseren: door een simpele beweging kan de bloedcirculatie onder uw ogen gestimuleerd worden. Op die manier verminderd de verkleuring onder de ogen. Hoe: Masseer zachtjes de huid onder de ogen van de ooghoek in een neergaande beweging. Wanneer dit 2 x per dag uitgevoerd wordt, zullen de afvalstoffen afgevoerd worden en zo kan de verkleuring verminderen.

Camoufleer: donkere kringen kunnen ook gewoon gecamoufleerd worden met een concealer. Belangrijk is de keuze van de concealer. Een verkeerde kleur kan een tegenovergesteld effect teweegbrengen en zo de donkere kringen nog meer accentueren.

Behandeling met fillers

Wanneer de donkere kringen van erfelijke aanleg of van ouderdom zijn, of wanneer de tips niet genoeg resultaat geven, is de meest effectieve en langdurige oplossing: het wegwerken met een filler. Bij deze behandeling wordt door een gespecialiseerd arts hyaluronzuur geïnjecteerd. De stof hyaluronzuur heeft als eigenschap water aan te trekken, op die manier verdwijnen eventuele wallen en donkere kringen onder de ogen. Door het volumeverlies onder de ogen te behandelen met een filler creëert men ook een frissere, energieke en jonge uitstraling. Deze behandeling is steeds veilig en wanneer het resultaat niet aan de verwachtingen voldoet kan men heel gemakkelijk de geïnjecteerde vloeistof oplossen. Bovendien is de behandeling vrijwel pijnloos aangezien de injecties lidocaïne bevatten, die verdovend werken.

Behandeling met peelings

Een andere heel effectieve behandeling is een chemische peeling. Bij een chemische peeling wordt de bovenste laag van de huid ‘gepeeld’. Hierdoor vervagen kleine beschadigingen in de huid, littekens, en fijne lijntjes. Na de peeling gaat de huid zichzelf herstellen waardoor die dan jonger en frisser oogt. Om donkere kringen onder de ogen te verminderen is dit dus een prima behandeling. Bij Lightfalls Cosmedic Clinic wordt na de huidanalyse en persoonlijk behandelplan opgemaakt om het beste resultaat te creëren. Maak nu uw afspraak via info@lightfallsclinic.be of telefonisch 09/330.22.52

Nood aan persoonlijk advies? Contacteer ons

Boek nu online